Titel: Lönnkrögare

Meddelare: Födorådstagare. Erik Olsson  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

För en 35 á 40 år sedan fanns det här i socknen inte mindre än åtta lönnkrögare. De var allesammans handlande. De tog hem brännvin och annan sprit fatvis och minuterade ut. De var inte så värst dyra på varan, men de hade ett annat knep. De blandade ut den med vatten. Jag vet då alldeles säkert vid ett tillfälle då det först tappade bort 15 kannor ur fatet och sedan fylldes på lika mycket vatten. Så hade handlarna det sättet, att de fyllde kunderna först och så gjorde de affärer med dem - narrade på dem allt möjligt skräp och tog så mycket betalt, de bara ville. Här i byn var det två krögare. Det söps rent ohyggligt synnerligast lördagskvällar och söndagar. men även på vardagarna såg man alltid någon, som gick och slang i fyllan. Så var det dag in och dag ut år efter år. Pojkarna började supa, innan de gått och läst. Vi var bara två stycken här i by, som inte söp, och oss hatade de andra. I de åren sålde bönderna sina hemman och de pengarna söps nog upp vartenda öre. Ett allmänt obestånd blev följderna av detta. Inte ens krögarna blev förmögna. Sedan goodtempleriet för 30 år sedan började här, har det år från år blivit bättre och bättre, så att numera är det inte mycket att anmärka på i den vägen.